G2401
more info
Zonneberg Natuureducatie centrum (development), Zelzate, 2024 - ..., icw Lab15

In een knik van het Kanaal Gent-Terneuzen, tegenover een staalgigant, ligt een berg. Dit is het enige punt in het anders vlakke havenlandschap dat uitzicht biedt op de torens van Gent. De Zonneberg, een overblijfsel van een gesaneerd brownfield, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste zonne-energieparken in de Benelux. Overtollige stroom, die niet op het net kan worden teruggevoerd, wordt er gebruikt voor de productie van waterstof.

Aan de voet van de heuvel komt een natuureducatiecentrum. Dit ambitieuze project, genaamd Fabriek Energiek, richt zich op het betrekken van het grote publiek bij projecten rond hernieuwbare energie in al haar vormen. Daarnaast wordt het bestaande educatieve programma voor scholen verder uitgebreid en versterkt. Het ontwerp van het centrum, met zijn monumentale hellende groendak, vormt een harmonieus antwoord op de heuvelflank. Het gebouw bestaat uit een langgerekte, geritmeerde houten structuur, afgestemd op de maat van geperste stro-casettes. Het staat op poten en heeft een losse prefab fundering, waardoor het integraal demontabel en herbruikbaar is voor de toekomst. De houten spanten die het skelet vormen, zijn afkomstig van een recent afgebroken loods uit de buurt.

De drietrapsvorm van het plan komt voort uit de zoektocht naar de ideale maatvoering voor de verschillende programma’s. Nutsfuncties, kantoorruimte en klaslokalen hebben elk een bouwdiepte die is afgestemd op hun specifieke gebruik. Elke functie komt uit op een door een royale luifel beschermd platform aan de zuidkant. Aan de geschubde noordzijde is de drietrapsvorm zichtbaar in de gevel. Drie verschillende raamhoogtes, in relatie tot de diepte van het gebouw, brengen noorderlicht binnen langs de plafonds die de dakhelling volgen. Het gebouw zelf is educatief en toont waar het van gemaakt is. De bouwmethode met stro toont zich achter geventileerde glaspanelen ter hoogte van de middenbeuk. Het uniforme gevelritme van glazen deuren maakt geen onderscheid tussen functies en etaleert ter hoogte van de berging welke hernieuwbare technieken worden ingezet.

Het verwaarloosde omliggende landschap wordt herbebost en sluit aan bij de ruige natuur van de Calemansputte. Een nieuwe voetgangersbrug herstelt de verbinding met de aanpalende sociale woonwijk.